ISPA
Valea Uzului
Prin aceasta investitie din cadrul Masurii ISPA 2002/RO/16/P/PE/018, componenta A, numita "Constructia si reabilitarea aductiunii principale care face legatura intre Bacau si sursa de apa de suprafata lacul Poiana Uzului" s-a urmarit ca municipiul Bacau sa beneficieze de apa potabila de foarte buna calitate si la un pret de productie mai mic.
Noua captare a apei brute este situata la baza barajului de la Poiana Uzului, compusa dintr-o conducta cu diametrul de 1200 mm si include o camera operationala cu valve de siguranta. Apa bruta este transferata apoi gravitational printr-o noua conducta cu diametrul de 1000 mm, de la Poiana Uzului la cel mai inalt punct, Moinesti, situat la 20,3 km fata de punctul de captare. O noua statie de pompare din apropierea acestui punct compenseaza temporar insuficientele "naturale" ale debitelor gravitationale in concordanta cu nivelul apei din lac si ale cerintelor temporare de apa ale municipiului Bacau. O unitate de preoxidare situata in acelasi loc limiteaza dezvoltarea in interiorul conductei a biofilmelor, care ar putea deveni excesiva luand in considerare lungimea totala a aductiunii de aproximativ 62 km. In continuare transferul apei dinspre Moinesti catre microhidrocentrala Stejaru de Jos este facut printr-o conducta de 23,6 km cu diametrul de 800 mm, iar de aici apa bruta este transportata gravitational prin conducta deja existenta cu diametrul de 800 mm, care a fost partial reabilitata, la intrarea in statia de tratare Barati.
Investitia a fost finalizata la finele anului 2011.
Statia de tratare
Din fonduri ISPA, prin Masura 2002/RO/16/P/PE/018, componenta B, se prevazut "Constructia unei noi statii de tratare a apei potabile" ce este dotata cu un laborator complet ce permite analiza detaliata a compozitiei apei. Statia noua mai include sistem SCADA, filtre gravitationale rapide si echipamente pentru coagulare, clorinare, detectarea pierderilor etc. Costurile pentru achizitia terenului nu au fost eligibile din fondurile ISPA si sunt acoperite de S.C. COMPANIA REGIONALA DE APA BACAU S.A.
Prin aceasta investitie s-a urmarit atingerea urmatoarelor obiective:
• calitate corespunzatoare a apei potabile furnizata consumatorilor;
• control asupra procesului de tratare si tehnologii avansate de urmarire a functionarii statiei;
• dotarea la standardele U.E. a laboratorului de analiza a apei potabile;
• siguranta in exploatare;
• alternative de functionare a sistemului de operare si furnizare a apei potabile in municipiul Bacau;
• reducerea consumului de energie electrica.
• calitate corespunzatoare a apei potabile furnizata consumatorilor;
• control asupra procesului de tratare si tehnologii avansate de urmarire a functionarii statiei;
• dotarea la standardele U.E. a laboratorului de analiza a apei potabile;
• siguranta in exploatare;
• alternative de functionare a sistemului de operare si furnizare a apei potabile in municipiul Bacau;
• reducerea consumului de energie electrica.
Statia de tratare a apei potabile produce un volum maxim de 730 L/s, reprezentand 63 000 mc/zi.
In urma acestei investitii, finalizata in cursul lunii decembrie 2010, furnizarea apei potabile respecta Directiva pentru apa potabila 98/83/EC.
Retele de canalizare
Aproximativ 80 km din reteaua de canalizare a municipiului Bacau are o vechime de peste 30 de ani si necesita supraveghere atenta. Alte defecte majore identificate sunt subdimensionarea diametrelor conductelor retelei si sparturile la imbinarile acestora, care conduc la frecvente blocaje si cresterea debitelor de infiltratie si exfiltratie.
"Reabilitarea retelei de canalizare" este o investitie finantata din fonduri ISPA prin Masura 2002/RO/16/P/PE/018, componenta C, prin care s-a urmarit inlocuirea a 7,3 km de conducta de diametrul 400 mm, 3,5 km. de conducta de diametrul 500 mm si 0,6 km de conducta cu diametrul de 600 mm, in total fiind inlocuita 11,4 km de retea de canalizare. Se mai urmarit si inlocuirea colectorului principal cu diametrul de 1800 mm si cu lungimea de aproximativ 0,1 km.
Tot in cadrul acestei investitii s-a inclus achizitionarea de echipamente cum ar fi: utilaje de spalare a canalizarii, utilaje pentru sapare santuri, camere video pentru inspectii, computere si programe hidraulice pentru reteaua de canalizare.
Aceasta investitie a condus la reducerea infiltratiilor cu aproximativ 20%, ceea ce inseamna 10 000 de mc/zi si, astfel, reducerea riscurilor privind sanatatea populatiei.
Lucrarile din cadrul acestei investitii au fost finalizate la data de 30 septembrie 2009, constand in reabilitarea a 11,207 km. Pe data de 19 ianuarie 2010 a fost emis Certificatul de receptie al lucrarilor in conformitate cu conditiile contractuale, astfel ca de la acea data a inceput perioada de notificare a defectiunilor a durat pana la data de 19 ianuarie 2011.
Statia de epurare
Prin investitia "Reabilitarea statiei de epurare a apelor uzate Bacau" s-a urmarit, in principal, indeplinirea standardelor stabilite de directiva CE nr. 91/271/CEE (descarcari in cursuri de ape nesensibile) care in trecut nu este respectata si imbunatatirea eficientei procesului pentru a indeplini cerintele in cazul descarcarilor in cursuri de ape sensibile, daca aceasta va fi necesara in viitor, pregatind etapa urmatoare de realizare a denitrificarii, eliminarea lagunelor de depozitare a namolului in concordanta cu Directiva CE 86/278/EEC (depozitarea in siguranta a namolului), dar si o reducere a consumurilor de energie.
Pentru aceasta reabilitare, fondurile asigurate de S.C. COMPANIA REGIONALA DE APA BACAU S.A. prin cofinantare B.E.R.D. au condus la cresterea considerabila a tarifului pentru apa pentru a asigura resurse adecvate operararii si intretinerii.
Reabilitarea statiei de epurare a apelor uzate a inclus lucrari pentru facilitati de intrare, reabilitarea decantoarelor primare si secundare, reabilitarea decantoarelor primare pentru stocarea apei pluviale, reabilitarea bazinelor de aerare, lucrari pentru echilibrare hidraulica la intrare, statii intermediare de pompare, modificarea si finalizarea etapei biologice, transformator si echipament electric, reabilitatea ingrosatoarelor de namol si a fermentatoarelor de namol, unitate de deshidratare a namolului, statie termala, laborator si lucrari pentru monitorizare, automatizare si comanda (sistem SCADA).
Executia lucrarii a inceput in luna septembrie 2005 si a fost finalizata la sfarsitul anului 2010.
Video despre aceste investitii, apasati aici !